Skapa ett mer hållbart liv

Våren kom och i år blev det ju en extra jobbig tid. Med Coronaviruset som en ständig skugga över och mellan oss, så har många blivit oroliga och det finns ju all anledning.
Men det blev därför också en tid då vi måste ta hand om varann.
I nya numret av Kloka Hem handlar därför mycket om det vi kan göra med våra hus för att skapa ett mer hållbart liv.
Men också mycket om trädgård, för är det något vi kan göra, var och en av oss, så är det nog att odla lite för att öka den lokala självförsörjning som våra samhällen behöver.
Vi odlar inte bara för egen mage, vi odlar för att lära oss och inspirera varann till att tänka längre än för stunden.
Och kanske våra barn och barnbarn får samma odlingsinspiration som jag själv fick från mina.

I det här numret börjar vi med ett nytt inslag som vi kallar ”mitt hem”. Det är läsare som visar sina hus. Vi börjar med ett vackert vårdat torp och sen en speciell skrivarlya i Aten. Vill du visa ditt eget hem så kontakta oss gärna (gunilla.welin@etc.se).
Vi åker också till Danmark och besöker en ekoby. Här försöker man skapa unika hus, samtidigt som man letar efter ett annat sätt att leva tillsammans och förändras. Ekobyar är ju ofta skildrade när de är nya, med många små barn och mycket entusiasm. Men här har trettio år gått och byn är kvar. Och byggaren själv har börjat odla vindruvor och producera vin för butiker.

På våren planterar vi såklart och numera gör vi det alltmer i egen skapad jord och gödning. Peter Streifert tar dig med ner i bokashins mylla, här är det helt ren jord fylld med mikroorganismer som får göra jobbet.
Men även i staden behöver vi odla. Kanske på balkongen. Vi får tips av Bella Linde som gärna vill att vi ska så för mycket!
Förresten finns det superbär som botar allt? Nja, men det finns nyttiga bär vi glömt bort. I detta nummer odlar vi Aroniabär! Torkade blir de både gott godis och nyttigt.
Våren betyder för de flesta av oss pallkragar men också drömmar om växthus. Och nyligen fick jag hälsa på det brända orangeriet, ja ett växthus där trädet är bränt och därför fantastiskt hållbart och extra vackert.
Apropå hållbart, lokalt och framtid. Vad kan vara mer rätt än en krukmakare? Träffa Stefan Andersson och se formerna växa fram under händerna.

Det blev en vår med rädsla, javisst.
Men vi klarar det och jag är säker på att vi i sommar kommer diskutera vad vi lärt oss av hotet vi upplevt.
En sak är jag säker på.
Det är aldrig fel att tänka eko, tänka hållbart, tänk