Annorlunda vår och sommar

Jo, det blev en annorlunda vår och sommar. Krisen med hemarbete och distans gjorde att jag som många andra fick en annan vardag.

Jo, det blev en annorlunda vår och sommar. Krisen med hemarbete och distans gjorde att jag som många andra fick en annan vardag. Borta var snabba möten, kafferaster och seminarier, in kom webbmöten och kaffe i enskildhet. Men det gjorde också att det blev ett annat lugn i vardagen. För första gången kunde jag varje dag följa trädgårdens utveckling.

Från de första knopparna till prunkande Pioner och Magnolia. Och se, där kommer snart dalian bland alla tomater och gurkor i växthuset. Hemarbete blev att se det nära, det man annars gärna springer förbi. Och prova lite nytt. Funkia är lika gott som sparris, speciellt när man är på plats och kan ta dem när de är små. Och aldrig har odlingslådorna varit så tidigt klara med ätbara löften.

En kris som tvingar oss att ändra livet är hemsk men allt som händer är inte hemskt. Själv fick jag tid att tänka lite längre. I det här numret tittar vi därför lite på hur man gör huset säkert och då menar vi inte stöldlarm utan hur vi säkrar vardagen när allt inte går som planerat. När elen försvinner till exempel och inte ens vattnet kommer som man är van vid.

Lera är ett material vi många gånger återkommit till och i det här numret fi ck vi besöka ett riktigt praktbygge. Per och Linnea Salbark har gjort allt från grunden i lokala material och utnyttjat lerans fantastiska förmåga – att skapa ett annorlunda utseende. Det är ett vackert hus att bli glad i, men också ett klimatklokt hus från grunden och upp till nås.

I vår serie Mitt Hus berättar Karin och Hans Hassle om det märkliga mötet med torpet och ladan i Sörmland. Om hur de byggt om med allt det gamla kvar och om hur det känns att hitta sitt hem i världen. Timmerladan har blivit kök och många rum som får plats med många gäster. Men de berättar också om hur det är att ta över ett gammalt slitet torp och plötsligt upptäcka att det bor en gammal man där, som säljaren i praktiken glömt berätta om. Hur löser man det?

Tålamod!

Vill man snickra och designa så behöver man ett torn! Så är det åtminstone för Lina och Fredrik Borghardt som gjort ett trähus att bo och arbeta i. Vi hälsar på när våren precis börjat ropa till oss.

Och med våren kommer flygfän, men numera har vi ju lärt oss att vi behöver dem mer än de behöver oss. Humlan till exempel. Den nysläppta boken Trädgårdsdjur hjälper oss så vi kan hjälpa småkrypen istället för att stjälpa.

Ekohus handlar ju ofta om saker man använt länge och som utvecklats med modern teknik.

Men det händer också nytt. Vår expert Varis Bokalders berättar om hur biokol kan användas vid byggen och vilka nyttigheter ett så enkelt material kan göra.

Till slut. Missa inte vandringsguiden. Ska vi semestra i Sverige är det med vanliga apostlahästar man gör det bäst!

God sommar!

Gunilla Welin
Chefredaktör